Blog

TNR PROGRAM

TNR PROGRAM:  Minden országban elfogadott, használt és szakmailag alátámasztott a TNR program, amit a kóbor állatok esetében alkalmaznak mind macskák, mind kutyák esetében. Trap–neuter–return (TNR) – Befogás- ivartalanítás-visszaengedés. Sajnos a magyarországi gyakorlat is a balkáni országok problémája felé halad. Ott olyan mértékű a túlszaporulat, hogy a városok utcáin, tengerparton kóborló állatok további szaporodását csak a visszahelyezés programmal tudták humánusan megoldani. Minden kutya regisztrálva, jelölve és ivartalanítva vissza lett helyezve lakókörnyezetébe ezáltal megakadályozva évekre, hogy újabb ivaros állomány vegye át a korábban kiemelésre kerülő állatok helyét.

 

A Magyar Macskavédő Alapítvány

saját körben alkalmazott TNR programjának ajánlott protokolja:

(BIV/TNR – Befogás, Ivartalanítás, Visszaengedés)

 

Nevet a találási hely alapján adunk a macskának: Település neve, utcanév, sorszám (cica ivartalanítások, kezelések száma a rendelőben) 01, szín, dátum (Budapest esetén kerület is)
pl: Cegléd01 vagy BpXIIker01
A műtétet felszívódó varratokkal kérjük elvégezni, intrakutan vagy csomóssal, 3-4 rétegben. A cicák általában pár napos lábadozás után vissza kerülnek a befogási helyükre, ezért fontos hogy minél biztonságosabb varratot alkalmazzanak.

A jobb fület szoktuk jelölni egy pár miliméter (kb 3mm) lecsippentésel a tetejéből.

Ezt kérjük altatásban, kauterizálással elvégezni.

Minden cica a műtét ELŐTT egy alapvizsgálaton esik át az ivartalanítás napján. Kérjük ellenőrizni:

  • Van-e chip a macskában?
  • parazitafertőzése van-e a cicának (bolhásság – tetvesség esetén fyprist, effipro sprayvel lefújni
  • fülatka esetén, ha az önkéntes kéri, fültisztítás + utána spoton cseppek amik atka ellen is hatnak
  • szájüregi vizsgálat, fogak áttekintése
  • chipelés azoknál a cicáknál, amelyek gazdikeresők lesznek és mi adjuk örökbe. (ezt mi külön jelezzük ha kérjük)

A műtét UTÁN Betamox vagy Amoxysol vagy Shotapen 3 napos antibiotikum illetve Melosolute fájdalomcsillapító injekciók beadása.

Az ivartalanítás után a macskáról kórlapot kap az, aki a cicát elviszi a rendelőből, minden esetben és emailben is küldeni a számlához vagy képekhez csatolva.

A macskákról kell a műtét előtt és után készíteni fotót és kell a macska kórlapja. A műtét utáni fotón látszódnia kell a bezárt, bevarrt sebhelynek.

Az előtte-utána fotókon az állatnak teljes terjedelmében látszódnia kell, nem egy ivarszervet vagy egy hasfalat kell lefotózni,  hanem az állatot. A macska kórlapján szerepelni kell: állatkód/név, faj, fajta, szín, dátum, ivar).

Kutyák esetében jelenleg Magyarországon csak a szegregátumokban, kiemelten hátrányos területen élnek a TNR program adta lehetőségekkel. Jellemzően olyan lakott területeken, ahol a kutya tartozik valahova tehát “gazdás”, de pl. a kerítés nem megoldott.