Blog

Állatvédő szervezetek az állatvédelemért

Zsigó Róbert
élelmiszerlánc-felügyeletért felelős
államtitkár részére

Földművelésügyi Minisztérium
Budapest
Kossuth Lajos tér 11.

1055

Budapest, 2017. 05.04.

Tisztelt Államtitkár Úr!

2016 nyarán az Igazságügyi Minisztérium (IM) három munkacsoportban indított közös munkát az állatvédelem területén aktívan résztvevő szervezetekkel. Egy munkacsoport a hatóságokkal való operatív együttműködéssel foglalkozott, a második a szabályozás kapcsán megfogalmazott javaslatokat összesítette, a harmadik pedig a neveléssel, felvilágosítással kapcsolatos felvetéseket tekintette át. Az állatvédők az ősz folyamán átadták az IM-nek a problémák feltárását és a megoldásokra tett javaslatokat.

A beadványban közel 100 oldalon részletesen összefoglaltuk azokat az elvárásokat, amelyekről a hatályos jogszabályok nem vagy nem minden esetben rendelkeznek, de az állatvédelem területén tevékenykedők munkáját jelentősen megkönnyítené, valamint az állatkínzások visszaszorításában, vagy szankcionálásában is jelentős eredményeket hozna. Az egészséges, életigenlő szemléletformálás a teljes társadalomra pozitív hatást gyakorolna. A probléma nemzetgazdasági szempontokból is jelentős költséghatékonyságot jelentene. Az állatvédők, az állatvédelmi hatóságok és a nyomozó hatóságok közös együttműködésével lehet csak eredményeket elérni.

Dr. Völner Pál Államtitkár úr többször is biztosította a munkacsoport tagjait a közös munka fontosságáról és ígéretet kaptunk a tervezett változások véleményezésére.

Megdöbbenve értesültünk, hogy az Állatvédelmi Törvény bizonyos módosításai, illetve a “Kóbor állatok” kezeléséről szóló kormány rendelet előkészület alatt állnak, illetve azóta mint törvényjavaslat már a parlament elé is kerültek.

Az állatvédelem területén napi szinten tevékenykedő szervezetek nevében kérjük, hogy vonják be a Minisztérium által életre hívott szabályozási és jogszabályi környezettel foglalkozó munkacsoportokat.

Indoklás:

Az állatvédelem területe ma Magyarországon kritikussá vált. Több olyan kulcskérés is felkerül, ami összetett probléma és nem csak rövid távú intézkedéseket igényel.

– Jelenleg a lakossági felelőtlen túlszaporulat következményeképpen több száz ezer kutya él az utcán, mely probléma megoldására az állam csak a gyepmesteri telepeket nyújtja opcióként. Az ott történő legális gyilkosságok az állatvédelmi elvekkel összeegyeztethetetlenek. Pedig sokkal humánusabb és költséghatékonyabb megoldások is léteznek.

A gazdátlan, ebrendészeti telepen lévő állatok a jelenlegi törvénymódosítás javaslatban foglaltakat követően továbbra is változatlanul nem tartoznak az állatvédelmi törvény hatálya alá. Sőt, kifejezetten legimitizálja az életük indokolatlan kioltását – felülírva ezzel az Állatvédelmi Törvény más paragrafusát. A gyepmesteri telepek és a fenntartó intézmények gyakorlatilag törvény kívüliek.

– Az állatkínzások kritikus jelenlétét jelezve tüntetést szerveztünk 2016 tavaszán. Azóta a helyzet fokozódott, már naponta (!) kb. 10-20 olyan esettel találkozunk, amit a civil forrásokból működő állatvédő szervezetek már nem tudnak egyedül megoldani. A társadalom gondolkodásáról és hozzáállásáról ad helyzetképet, hogy egyre brutálisabb esetek fordulnak elő, ami mihamarabbi komplex megoldást igényel.

– A jelenlegi törvénymódosítási javaslat tévesen használja az állatvédelmi alapdefiníciókat. (állatkínzás/állatbántalmazás, kóbor/gazdátlan állat, ebrendészeti telep/menhely)

A rosszul meghozott jogszabály módosítások egyik példája, a 2016-ban történt állatvédelmi törvény módosításai között szerepelt az azóta csak „lánctörvényként” emlegetett szigorítás. Azóta újra módosításra is került, de jelenlegi formájában sem szolgálja sem az állatok védelmét, sem az állatvédők munkáját. Viszont a törvény beiktatása után a nem megfelelő lakossági tájékoztatás következményeképpen nagyon sok állat halálát okozta, illetve olyan mértékű többletmunkát és anyagi terhet jelentett az állatvédő szervezeteknek számára, amit képtelenség megoldani állami támogatások nélkül.

Kérjük, hogy véleményezésünkkel a valódi problémák megoldására tehessünk javaslatot olyan jogszabályok módosításával vagy megalkotásával, amik ténylegesen javítják a magyarországi állatvédelem helyzetét.

Az állatvédelmi szervezetek nevében bízunk abban, hogy az elmúlt 1 évnyi közös munka által letett anyag és az ezekhez kapcsolódó ígéretek nem csak az erős társadalmi nyomás kezeléséről szóltak, hanem valós együttműködési szándékról és a kialakult súlyos állatvédelmi helyzet javításáról is szólnak.

Tisztelt Államtitkár Úr!

Kérjük, hogy az állatvédelmi téren meghozni kívánt döntésekben biztosítsák a civil társadalmi szervezetek szakmai véleményezési lehetőségét. A kialakult helyzet válságos, komplex megoldást követel. A döntéseket szakmai vita előzze meg.

Javasoljuk, hogy a jogszabályok módosításához vegyék figyelembe az Igazságügyi Minisztérium által kezdeményezett munkacsoport támogatott állatvédelmi javaslatokat. A fentiek érvényesítése érdekében készek vagyunk segíteni a kormányzat fenntartható fejlődés érdekében végzett erőfeszítéseit.

Ezúton kérjük az Államtitkár Urat, tegyen lépéseket annak érdekében, hogy az állatvédelem intézményrendszer hosszú távon is megfeleljen az európai elveknek.

Alulírott csatlakozó szervezetek kérjük, hogy a magyarországi állatvédelem kapjon megfelelő figyelmet!

Állatmentő Szolgálat Alapítvány
“Az út mentén” Alapitvány
Barcsi Természet- és Állatvédő Egyesület
Békéscsaba Városi Állatvédők Közhasznú Egyesülete
“BLEKI” Alapítvány az Esélytelen Állatokért
Bogáncs Kutya- és Kisállatotthon Alapítvány
Csömöri Állatvédő Civil Szervezet
Ebárvaház Nonprofit Egyesület
Együtt az Állatokért Állatvédő Közhasznú Egyesület
Hangya Közösség Alapítvány
Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete
Kisállatmenhely Alapítvány
Komlói Állatvédő Egyesület
Kóborszívek Állatmentő Alapítvány
Kutyamentő Angyalok Egyesület
Léleklánc Állatvédő Alapítvány
Lelenc Kutyamentő Egyesület
Magyar Tengerimalac-védő Közhasznú Egyesület
Mancs-Rancs Állatmentő Alapítvány
Országos Állatvédőrség Alapítvány
Összefogás Az Állatokért Közhasznú Alapítvány
PCAS Állatmentő Egyesület
Pomázi Állatvédő és Állatsegítő Egyesület
Radi Falka Állatvédelmi Egyesület
Rex Kutyaotthon Alapítvány
Sárvár és Kemenesalja Mentett Kutyáiért Alapítvány
Vagabondog Állatvédő Egyesület
Zemplén Gazdátlan Állataiért Alapítvány

2016. 05. 04.