Blog

Ajánlott oltási protokoll kutyáknak

A magyar jogszabályok szerint a kutyákat kötelező évente veszettség ellen oltani.  Ez csak a veszettség ellen véd, más parazitával, vírusokkal szemben nem.
A kutyákra nézve különösen veszélyes kórokozók ellen a kötelező veszettségoltáson túl különféle védőoltások léteznek, melyek adása nem kötelező, csak orvosilag és etikailag ajánlott.

Magyarországi általános helyzet:
A magánszemélyek gondozásában élő kutyáknál, illetve a tőlük eredő kóbor kutyák esetében szinte mindig számolhatunk különböző parazitákkal. (pl. bolhákkal, férgekkel). Kölyökkutyák esetében a parvó vírus a leggyakoribb, sajnos a menhelyek nagy részén a fertőzött almok 40-50 %-a a drága orvosi kezelések ellenére sem éli túl. Felnőtt kutyák esetében a sok fertőzés mellett a szopornyica az egyik legrettegettebb vírus, kevés kutya tud vele megbirkózni és nagyon gyorsan terjed.

A menhelyre bekerülő állatokat 24 órán belül orvos vizsgálja meg.
Védőoltást csak egészséges állatnak adható.

A menhelyekre érkező kutyák esetében a folyamatosan változó és mutálódó vírusokkal való tapasztalatok alapján legjobban bevált kombinációt ajánljuk. (Sajnos tisztában vagyunk vele, hogy az állatvédelem jelenleg – állami támogatás nélkül – az ország nagy részében nem tudja megvalósítani ezt a protokollt.) Viszont fontos, hogy ismerjük, hogy nagy létszámmal dolgozó menhelyeken mi az ajánlott oltási program.
Különböző protokollt javasolunk a kutya korának és helyzetének figyelembe vételével:
– Kölyökkutya esetén
a, ismert előélettel (ideális esetben)
b, ismeretlen pontos korral és előélettel
– Egy évnél idősebb és felnőtt kutya bekerülésekor

1. KÖLYÖK KUTYA
Minden kölyökkutyának 4 hónapos korig meg kell kapnia az első veszettség oltást és az elsőhöz képest 6 hónapon belül a másodikat.
A veszettség oltások mellett a parvovírusos bélgyulladás elleni védőoltást és a többször ismételt kombinált védőoltást (lehetőség szerint a 7-es kombinációt!) javasolják a felelős állatvédők.
Tapasztalat alapján az egyre mutálódó vírus törzsek ellen – ahol lehetséges, – a háromszoros kombinált védőoltást használják a kölyökkutyák esetében.

a, ISMERT ELŐÉLETTEL:
Ideális esetben ismert helyről érkeznek a kiskutyák, akiknek anyjuk immunizált, oltásokkal rendelkező. 8 hetes korban kezdődhet az oltási programjuk. Ebben az esetben a szoptatott kölyökkutyáknak kb. 7-8 hetes korukig van védettsége (amit még passzív módon az anyatejen keresztül kaptak). Illetve az immunrendszerük is ekkorra érik be igazán az oltásokhoz.
Ajánlott oltási program (amennyiben minden ideális, ismerjük az előzményeket) :

  • 8 hetes korban: puppy dp (pl. Nobivac)
  • 10 hetes korban: kombinált védőoltás (pl. Vangaurd7)
  • 12 hetes korban: ismétlő parvovírusos bélgyulladás elleni védőoltás
  • 14 hetes korban: ismételt kombinált védőoltás (ún. dupla kombi)
  • 16 hetes korban: ismételt kombinált védőoltás (harmadik kombi)
  • 18 hetes korban: veszettség elleni védőoltás
  • Fél év elteltével a veszettség elleni oltás megismétlése
  • Felnőtt korban évente ismétlő kombinált, illetve veszettség elleni oltás.

b, ISMERETLEN ELŐÉLETTEL:
A menhelyre bekerülő kölyökkutyák esetében nagyon fontos a védelem, hiszen fejletlen, sokszor legyengült immunrendszerük miatt hamar elkaphatják a fertőző betegségeket. (Az anyjuktól való korai leválasztás miatt nem rendelkeznek a normál esetben anyatejjel kapott 6-8 hetes korukig tartó passzív védelemmel)
Az állatotthonokban halmozottan van jelen a fertőzés lehetősége, ezért mihamarabb el kell kezdeni a kölyökkutyák aktív immunizálását kialakítani egy megfelelően kialakított oltási programmal.

A kölyökkutyák gyakori gyengítő tényezője a bélférgesség, a bolhásság, az alultápláltság, ezért az oltás megfelelő hatékonyságának eléréséhez nélkülözhetetlen a rendszeres féreghajtás, bolha és egyéb külső élősködők elleni kezelés, valamint a korának, méretének, állapotának megfelelő táplálás.

Sok esetben a pontos kora nem ismert a kölyökkutyáknak, csak becsülni lehet. Egy-egy almon belül is eltérő fejlettségű kutyák lehetnek.
Fontos szempont a menhelyek esetében a kölyökkutyák gazdisítása, hiszen a fiatal ebekre nagyobb a kereslet, illetve a kutyának magának is jó, ha minél kevesebb időt tölt a menhelyen.

Ajánlott oltási program:
6-9 hetes kor között: ezelőtt parvovírusos bélgyulladás elleni védőoltással kezdődött, most egyre többen az új puppy dp-vel kezdik a sorozatot
9 hetes kor fölött 14 napos kihagyásokkal: puppy dp, kombinált oltás, harmadik kombinált oltás, veszettség elleni védőoltás

Tehát egy példa:

  • 8 hetes korban: puppy dp (nobivac)
  • 10 hetes korban: kombinált védőoltás (ún. kombi)
  • 12 hetes korban: veszettség elleni védőoltás
  • 14 hetes korban: ismételt kombinált védőoltás (ún. dupla kombi)
  • Fél év elteltével a veszettség elleni oltás megismétlése
  • Felnőtt korban évente ismétlő kombinált, illetve veszettség elleni oltás

Van menhely, akik a puppy dp-t 2x, a kombinált oltást 3x adják.

Kölyökkutyánál egy éves kor alatt veszettség elleni védőoltást és kombinált védőoltást semmilyen esetben sem adható egyszerre. Idősebb kutya esetében az állapotától függően megengedett.
A kombinált oltásnál több szervezet a kölyök kutyák esetében először csak az 5 komponensű védőoltást javasolja, ismétlőnek a 7 komponensű oltást már lehet.

Külföldre csak a veszettség oltás után 21 nappal utaztatható kutya (kölyök és felnőtt kutya esetében is), így ezt az időt mindenképp ki kell várni.

Több állatvédő szervezet vallja, hogy ivartalanítás nélkül nem ad külföldre állatot, így minimum 4-6 hónapos koráig a kölyökkutya nem kerül külföldi örökbefogadóhoz.

 2. EGY ÉVNÉL IDŐSEBB ÉS FELNŐTT KUTYÁK ESETÉBEN:
A tapasztalatok alapján a menhelyek mind a kettős kombinált oltást javasolják. Sok kutyát gondozó telepeken gyakori a parvó vírus, illetve a felnőtt kutyákat is érintő szopornyica vírus: ezeknek csak megfelelően – duplán – immunizált kutyák tudnak ellenállni.
Ajánlott oltási program:
Bekerülést követő állatorvosi egészségügyi kivizsgálás után – amennyiben az állat egészségi állapota engedi:
kombinált védőoltás, ismétlő kombinált oltás és veszettség elleni oltás (14 napos kihagyásokkal).
Több helyen a gyenge immunrendszerű vagy gyengélkedő kutyákat a kölyökkutyáknak létrehozott Puppy dp oltással oltják.
A jogszabályok szerint kombinált és veszettségi oltás egyszerre nem adható. Az ismeretlen eredetű kutya szervezete és immunrendszere számára nagy megterhelést jelent és az allergizálás mellett más szövődményeket is okozhat.
A gyakorlatban a kombinált védőoltás jelenti a gyilkos vírusok és baktériumok elleni védelmet. A veszettség oltás pedig jogszabályok szerint kötelező: pl. csak azzal rendelkező kutya adható örökbe, sétáltatható …stb.
Így az állatvédő az állatorvossal átbeszélve döntheti el, hogy a három oltás közül melyiket milyen sorrendbe adja be.
A valósághoz hozzátartozik, hogy egészséges, ismert eredetű kutya esetében több helyen bevállalják az első körben együtt adott kombinált oltást és veszettség oltást, amit 2 héttel később az ismételt kombinált oltással erősítenek meg.

Az immunvédelem fenntartása érdekében évente ismételni a kombinált védőoltás + veszettség elleni oltást.

MIÉRT FONTOS?
Minden kutyák mentésével foglalkozó menhely be tud számolni évente több parvós és szopornyicás esetről is.
PARVÓ VÍRUS: A kölyök kutyák esetében megfelelő védekezés nélkül halálos. Sok esetben a parvó vírussal fertőzött kutyák minden orvosi segítség esetében is menthetetlenek. A vírus a gazdaszervezeten kívül (tehát a levegőben is!) életképes és még egy évig biztosan fertőz. Tehát a fertőzött kutya tartási helye még egy évig veszélyes a következő immunizálatlan állatra is.
SZOPORNICA VÍRUS: A felnőtt állatoknál is halálos kimenetű lehet. Egy-egy új kutyával bekerülő vírus – megfelelő védettség nélküli állománynál – nagyon jelentős veszteséget jelenthet. A teljes tünetmentesség, gyógyult állapot után akár egy-két évig is ürítheti az állat a vírust. Szűrése teszttel lehetséges. Ilyen esetben a kutya teljes elkülönítése ajánlott.
Tehát aki nem gondoskodik a teljes állomány védelméről – vagy anyagi fedezet hiányában legalább a nagyon szigorú karantén szabályt nem tartja be: VESZÉLYEZTETI a már mentett állatok életét, ami nem fér össze az állatvédelmi elvekkel. A parvó és szopornyica vírus okozta elhalálozást kegyetlen szenvedés előzi meg.

ÚJ KUTYA FOGADÁSA ESETÉN:
Az ideiglenes befogadók gyakori kérdése, hogy milyen oltásokkal rendelkezzen a már náluk lévő kutya.
Mi minden esetben az kétszeres (dupla) kombinált oltással rendelkező kutyák mellé ajánljuk az ismeretlen eredetű kutyák érkezését. (Természetesen a jogszabályokban is előírt évente ismételt veszettségi oltások mellett.)

INFORMÁCIÓK A VÉDŐOLTÁSOKRÓL

Veszettség elleni védőoltás:

  • Kutyák esetében kötelező, felnőtt korban évente beadandó oltás. Kötelező voltának járványügyi, és közegészségügyi jelentősége van, mivel az emberre, és minden társállatunkra egyformán veszélyes, halálos kimenetelű, zoonózis betegség.
  • A veszettség súlyos idegrendszeri tünetekkel jár, amelyek jellemzően megnyilvánulhatnak tudatzavar, viselkedészavar, görcsök, agresszív viselkedés, támadási készség, nyelési nehézség miatt nyálzás, habzó száj, később bénulás, fulladás formájában.
  • Kölyökkutya esetében 3-4 hónapos kora között, míg a második oltást egy éves koráig kell megkapnia. Ezután a gazdáknak, gondozóknak évente egyszer kötelességük gondoskodni a veszettség elleni oltásról, amit az oltási könyvvel tudnak igazolni. Az azonosításhoz használt mikrochip adataihoz rögzíteni kell az utolsó oltás időpontját. Ezt az oltó állatorvosnak kötelessége, valamint a gazdának is jeleznie kell.

Kombinált védőoltás:

Ahogy a neve is mutatja, több betegség elleni védőoltás kombinációja, ami az alábbi fertőzések ellen nyújt védelmet. Létezik 5 és 7 komponensű változata. A különbség a Leptospirosis elleni védelem. A “7-es kombi” összetevői:

  • Parvovírusos bélgyulladás:Gyorsan lezajló, csillapíthatatlan hányással, és bűzös, véres hasmenéssel járó betegség ellen ad megfelelő védelmet. Kölyökkutyáknál gyorsan kiszáradáshoz, és elhulláshoz vezethet a betegség, valamint gyakran előfordulnak másodlagos, bakteriális fertőzések, ami súlyosbítják a kórképet.
  • SzopornyicaBármely életszakaszban elkaphatja a kutya, és leggyakrabbana betegség kialakulása után menthetetlen az állat. Ha mégis túléli, súlyos szövődmények maradhatnak vissza.
  • Leptospirosis: Baktérium okozta betegség, amely a kölyök és felnőtt állatokat is veszélyeztetheti, továbbá az emberre is veszélyes lehet. Elsősorban a májat és a vesét támadja meg a kórokozó. Terjesztői a rágcsálók, ezért is fontos a megfelelő rágcsáló védelem a menhelyeken. (A két leggyakoribb törzsére ad védelmet.)
  • Fertőző májgyulladás (Adeno vírus) :Gyorsan terjedő, heveny lefolyású betegség, amely során elsősorban a máj, és a vérerek károsodnak.
  • Parainfluenza vírus:Felső légúti tünetekkel, makacs köhögéssel járó betegség, amely kezelés híján komoly szövődmények, akár tüdőgyulladás kialakulásához is vezethet.

 Kiegészítő oltások:

A fentiek mellett egyéb, kiegészítő oltások a kutya életmódjának, illetve korábban jelentkezett betegségeknek megfelelően adhatóak – bár a menhelyek általában csak nagyon indokolt esetben teszik:

  • Kennelköhögés elleni védőoltás
  • Lyme-kór elleni védőoltás
  • Coronavírus elleni védőoltás
  • Herpeszvírus elleni védőoltás
  • Gombás fertőzések elleni védőoltás


JOGSZABÁLYI HÁTTÉR:

  • Oltások:
    Az állattartó köteles: minden három hónaposnál idősebb ebet – a tudományos-kutatási és laboratóriumi vizsgálati célból zártan tartott állatok kivételével – veszettség ellen saját költségén az állat állat-egészségügyi felügyeletét ellátó szolgáltató állatorvossal beoltatni az alábbiak szerint:

    • a három hónapos kort elérteket 30 napon belül,
    • az első oltást követően 6 hónapon belül,
    • ezt követően évenként
      2008. 164. FVM rendelet 4.§ (1) a)
  • Karantén:
    A telepre csak olyan húsevő vihető be, amely egy éven belül, de legalább tizennégy napja veszettség elleni védőoltásban részesült. Menhely esetében ettől el lehet tekinteni, az ilyen állatot azonban tizennégy napig elkülönítőben kell tartani.
    1997. 41 FM rendelet 193.§ (1)
  • Fertőző betegség a menhelyen:
    A telepen húsz ketrecenként egy elkülönítőt kell kialakítani a beteg vagy betegségre gyanús állatok megfigyelésére. Betegség gyanúja esetén – a területileg illetékes hatósági állatorvos értesítése mellett – az állatot azonnal át kell telepíteni az elkülönítőbe.
    1997. 41 FM rendelet 192.§ (3)
  • Chipezés:
    Négy hónaposnál idősebb eb csak transzponderrel (mikrochippel) megjelölve tartható.
    2010. 41  Korm.rendelet 13.§, 17/B.§